Teško se budite? Evo 5 savjeta kako se ustati rano ujutro

Teško se budite? Evo 5 savjeta kako se ustati rano ujutro

Spavate, no odjednom vas iz sna budi iritantan zvuk budilice, signalizira kako je vrijeme za nove radne pobjede. Okrenete se i stisnete najdraži gumb  za još pet minuta slatkog sna.

Radite li to baš svaki dan? Pritišćete li “još pet minuta” bar pet puta prije nego što doista skočite na noge? Shvaćamo, niste jutarnji tip i zahvalni ste onome tko je izmislio opciju odgode buđenja, no niste ni svjesni da se upravo taj luksuz nježnog načina buđenja pretvorio u nezdravu ovisnost.

I niste jedini ovisnik o snooze buttonu, takvih kao i vi ima na tisuće.

Zašto je gumb za odgodu loš za zdravlje?

Zamislite… budite se u pravo vrijeme, odmorni, osjećate se svježe i spremni ste ustati iz kreveta – i to bez budilice!

To je doista moguće, ali do te fantazije treba doći. Ljudi su većinom robovi svojih budilica i postavljenih alarma.  

A znate što sve lošeg sa sobom nosi odgađanje budilice:

  • Javlja se gadan osjećaj krivnje jer se opet niste digli na vrijeme.
  • I dalje se osjećate strgano jer ste spavali, a niste spavali tijekom 10 odgoda alarma.
  • Nedostaje vam to vrijeme koje ste “kao spavali”.  

Gumb za odgodu buđenja može imati ozbiljne posljedice, poremetiti vaš biološki sat i naposljetku učiniti da se osjećate umorno.

Nije dobro kada postavite svoju budilicu prerano, jer znate da ćete stisnuti gumb za odgodu. I tako prekidate svoj prirodni ciklus spavanja.

Ukratko, gumb za odgodu može ozbiljno utjecati na vaše zdravlje, narušuje vaše mentalno funkcioniranje tijekom dana, uključujući pamćenje, pa čak i vaše emocionalno stanje.

Kako se riješiti odgađanja alarma?

Kako bi smanjili inerciju spavanja, najprije pokušajte ispitati svoj dnevni ritam, odnosno biološki sat tijela. Jeste li ševa koja pjevuši od ranog jutra ili sova koja je uvijek budna noću? Trebate li osam sati spavanja ili možete preživjeti s pet do šest sati sna?

Stavite na papir svoje trenutne navike spavanja. Bitno je odrediti točno vrijeme u koje bi se trebali buditi svaki dan kako bi vam to ušlo u naviku, a ne stalno koristiti gumb za odgodu.

Slijedite ovih nekoliko savjeta i riješite se grozne navike:

1. Stavite budilicu izvan dosega

Ovo je stari i svima dobro poznat način koji se pokazao uspješnim. Stavite uređaj koji vas budi na drugu stranu prostorije, na najglasnije, kako bi bili prisiljeni ustati iz kreveta.

2.  Nagradite se

Svi vole nagrade, pa tako i mozak. Nagradite ga dobrim jutarnjim štivom.

Naši mozgovi odlično reagiraju na poticaj, pa ako si ujutro date nekakvu ugodnu mentalnu aktivnost, manje je vjerojatno da ćete htjeti nazad na spavanac. Dakle, kada vaš alarm zazvoni, upalite svijetlo i uključite mozak na pet do deset minuta. Kada završite, vaš um je dovoljno razbuđen i oči vam se neće više sklapati.

Neke od sljedećih aktivnosti su odlične za razbuđivanje uma:

  • Pročitajte par stranica omiljene knjige.
  • Provjerite e-poštu.
  • Pročitajte što ima novo na Fejsu.

3. Probudite se i gurnite nos pred šalicu kave

Miris kave u ranim jutarnim satima razbudit će vas u potpunosti.

Svi znamo kako kofein djeluje kao snažan stimulans. Ali, jeste li znali da se učinak može pokrenuti samo mirisanjem šalice kave? Znanstvenici su testirali ovu teoriju na malim glodavcima i otkrili kako njuškanje kave aktivira nekoliko centara u mozgu zaduženih za umor.

4.  Zagrijte svoju sobu

Sat vremena prije nego se probudite, vaše tijelo se počinje pripremati na akciju. San postaje lakši, hormoni buđenja se počinju oslobađati a temperatura tijela se podiže. No ako odgađate budilicu, vaše tijelo je zbunjeno i nije spremno za nikakve aktivnosti i rado će ostati u toplom krevetu.

Dakle, u hladnim jutarnjim satima kada trebate motivaciju za ustati iz kreveta, postavite centralno grijanje da zagrijete spavaću sobu pola sata prije vašeg alarma.

5. Nabavite pametni alarm

U posljednjih nekoliko godina pojavila se nova vrsta budilice, koja obećava da će vas probuditi u optimalnom vremenu kako bi se spriječilo da se ujutro osjećate umorno.  Ovi pametni alarmi koriste tehnologiju praćenja spavanja, učinkovito stvarajući mini laboratorij za spavanje u udobnosti spavaće sobe.

Pametni alarmi za praćenje spavanja uključuju senzore koji nadgledaju signale tijela kao što su kretanje, disanje, otkucaji srca pa čak i moždanih valova. Algoritmi zatim pomoću tih mjerenja izračunavaju vaše faze spavanja i prilagođavaju najbolje vrijeme buđenja. Kada su algoritami izračunati sat vas budi tako što vam počne vibrirati na ruci.

Ako sve ovo ne uspije pokušajte još jedino s ovim….

a za miran san nabavite madrac savršen za vas.

Perfecta Dreams madraci

Podijeli na društvenim mrežama:

Objavljeno: 16.12.2022

Odaberi veličinu

Odaberi veličinu