KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

5 ideja što učiniti sa starim madracem

5 ideja što učiniti sa starim madracem

Datum objave: 2019-11-13 13:50:57 +0100

Kupili ste ili kupujete novi madrac? Sigurno se pitate što ćete učiniti sa starim madracem. 

Iako će mnogi stari madrac baciti u smeće postoje mnogo bolji načini kako zbrinuti stari madrac

Skupili smo nekoliko ideja pa pogledajte. Učinit ćete nešto za okoliš, za druge, a i vi ćete biti zadovoljniji :)

1. Poklonite stari madrac

Iako vas vaš stari madrac više ne zadovoljava, postoje mnogi ljudi koji će ga možda znati bolje iskoristiti. Zato je jedan od najlakših načina kako pronaći novu upotrebu za stari madrac je da ga nekome poklonite.

Razgovarajte s prijateljima, suradnicima ili nećacima i provjerite treba li tko od njih madrac. Vjerujemo kako će se uskoro naći novi vlasnik. Sjetite se samo studentskih dana i spavanja na kojekakvim krevetima u podstanarskim stanovima.

U to bi doba dobro došao kvalitetan, korišteni madrac, zar ne?


U studentskom stanu dobro će doći korišteni kvalitetan madrac


Ako ne uspijete među prijateljima i poznanicima nađi osobu koja treba korišteni madrac, pokušajte ga oglasiti na Internetu. Vjerujemo kako ćete mu naći novi dom. 

2. Donirajte ga u dobrotvorne svrhe

Stari madrac možete pokušati donirati u dobrotvorne svrhe. Postoji velika mogućnost da dobrotvorne organizacije poput Caritasa ili prihvatilišta za beskućnike imaju potrebe za madracima.

Prije toga, bilo bi dobro da madrac date na profesionalno čišćenje.

Ako je vaš madrac u lošem stanju ili ima mrlje koje se ne mogu očistiti, možete ga donirati skloništu za životinje. Napuštenim pesekima ili mačkama dobro će doći u mekani ležaj u hladnim noćima.


Pesekima u skloništu neće smetati, ako madrac ima koju mrlju

 

3. Prodajte ga 

Ako je vaš stari madrac u dobrom stanju, a vi želite zaraditi malo novca, možete pokušati prodati vaš stari madrac. U tom slučaju, svakako razmislite o profesionalnom čišćenju madraca. Iako će vas to koštati, lakše će vam biti prodati očišćen madrac.


Ako ga želite prodati, madrac morate dati profesionalno očistiti

 

Nakon čišćenja madrac oglasite na nekom od Internet oglasnika. Napravite više fotografija madraca na kojima će se vidjeti kako je vaš madrac čist i bez mrlja te ga dobro opišite. U opisu navedite proizvođača, karakteristike madraca te koliko ste ga vi platili. 

4. Rastavite ga i iskoristite dijelove

U madracu se nalaze mnoge komponente koje možete ponovno iskoristiti. Zato ako ste spretni, možete razmisliti o tome da rastavite stari madrac i iskoristite dijelove. 

Primjerice krojačice mogu ponovno upotrijebiti tkaninu iz madraca, a punjenje se može koristiti za nove jastuka ili čak ponovno tapeciranje namještaja.

Čak se i metalne opruge mogu kreativno iskoristiti na razne načine. Mogu poslužiti kao držači za boce vina, vertikalni vrt ili nešto treće.


Stari madrac može poslužiti na razna načine pa čak i kao vertikalni vrt

 

4. Koristite ga za dječju igru

Ako imate djecu, stari madrac može itekako dobro poslužiti na razne načine. Možete ga postaviti ispod penjalice kao zaštitu u slučaju pada djeteta.

Uz to, stari madrac će biti kreativna zamjena za skupi trampolin koji vaša djeca žele. Možete dati i mališanima na volju pa ih pustiti da sami smisle svrhu starom madracu. Vjerujemo kako će vas ugodno iznenaditi :) 


A zašto djeca ne bi ovako skakala po starom madracu?

 

Naravno, prije nego ga predate mališanima u ruke, svakako madrac profesionalno očistite. Ne želite da udišu prašinu i grinje koje su se s vremenom skupile u madracu. 

5. Reciklirajte ga

Ako vi i dalje ne znate što bi sa svojim starim madracem, najbolje je da ga reciklirate. To podrazumijeva potpunu demontažu madraca na dijelove (metal, pamuk, vunu i pjenu) i daljnje iskorištavanje tih materijala.

To možete učiniti i sami, ako želite iskoristiti neke dijelova, no većina će iskoristiti uslugu odvoza glomaznog otpada.

Nadamo se kako ste dobili ideju što učiniti s vašim starim i korištenim madracem. Stvarno je šteta da madraci koji se mogu iskoristiti, završavaju na otpadu. 

Zato je izrazito važno od prvog dana i pravilno održavati madrac.

Ispravno održavan madrac, redovno čišćen i zaštićen zaštitnom navlakom, neće imati mrlje i kada ćete ga jednom htjeti prodati ili pokloniti, to ćete učiniti bez problema. 

Ono što možete učiniti da bi što manje bacali madrace i što manje zagađivali okoliš jest kupiti kvalitetniji madrac koji nećete baciti brzo.

Pogledajte naše madrace