KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Sobe za male princeze novog doba

Sobe za male princeze novog doba

Datum objave: 2019-11-13 13:42:55 +0100

Sjećate se kako su nekad izgledale dječje sobe? Ružičasta boja zidova bila je hit među djevojčicama, a plava medju dječacima. Na podu je obično bio šareni tepih, a na zidovimo netko od idola. Netko od Disneyevih likova u ranijem djetinjstvu, a netko iz Brava i OK-a u kasnijim godinama.

No, kako danas izgledaju dječje sobe? Predivno. Drugačije nego nekad. Naime, dječjim sobama ne vladaju više superjunaci, jarke i ružičaste Barbie boje, nego uglavnom ravne linije i skandinavski dizajn namještaja u bijelim, sivim i bež tonovima.

No, nikada i u ničemu ne treba pretjerati, pa tako ni u minimalizmu u dječjim sobama.

Djeci su potrebni interijeri koji su prilagođeni njihovoj dobi i interesu te potiču kreativnost i igru. Prostori koji su kreativni, zabavni, mala carstva koja razbuđuju maštu.

Dječja soba je dječje carstvo koje mora zadovoljiti tri osnovna uvjeta. Ona mora biti: veseli kutak za igru, miran kutak za učenje i čitanje te udoban kutak za spavanje.

Kako obojati zidove dječje sobe?

Različite boje različito utječu na raspoloženje. Neke su prigodne za igru, a druge za učenje jer potiču kreativnost i rad. Stručnjaci savjetuju da u kutak za igru unesete žutu boju. Ona predstavlja sunčevu energiju i povezana je s radošću, srećom, energijom, ali i intelektom. Potiče mentalnu aktivnost pa će kroz igru u žutom okruženju djeca biti kreativnija i sretnija.

Plavom bojom obojite kutak za spavanje. Ona djeluje opuštajuće i umirujuće te se često preporučuje kao boja za zidove u spavaonici. Plava boja smatra se korisnom za tijelo i duh, a u sobi plave boje dijete će ljepše spavati.

Možete čak obojati svaki zid ili dio zida u neku drugu boju i time svaki kutak i vizualno odvojiti, a zatim prema tome postaviti i namještaj.

Dio zida u dječjoj sobi možete obojiti i bojom za školske ploče. Klinci obožavaju bojati po zidu, a tko zna možda tako i lakše zapamte pjesmicu, prije nauče zbrajati i oduzimati, a možda i ljepše pisati i crtati...

U sobi za djevojčice bi se osim standardnog - kreveta, ormara i radnog stola - trebalo naći i mjesta za ogledalo, komodu i kutije za odlaganje, fotelju na kojoj može prespavati i prijateljica.

Ako imate dvoje djece koje spavaju u istoj sobi, idealan izbor su kreveti na kat koji štede prostor, a djecu istovremeno uče dijeljenju zajedničkih stvari.

Školska djeca trebaju radni stol, a oni manji stol za crtanje i bojanje te puno polica i kutija različitih dimenzija i oblika za pospremanje stvari.

U projektima “uradi sam”, roditelji često djeci uređuju kreativan kutak, a klincima je uvijek zanimljivo imati šator za igru. Puno ljepši od običnih plastičnih šatora s printom su tipi šatori - fora šatori od platna koji podsjećaju na indijanske. Oni najčešće uključuju pod obložen šarenim ukrasnim jastučićima, a obavezne su i lampice koje osvjetljavaju šator. Tada on postaje kutak za igru, ali i čitanje.

No, kad smo kod rasvjete, važno je reći da je dnevno svjetlo uvijek najbolji izbor. Djeca bi svakako trebala učiti kada još ima vanjskog svjetla. Nažalost, u zimskim mjesecima djeca dolaze iz škole i vrtića po mraku, a kad se mrak spusti idealne su lampice zanimljivih dizajna, boja i oblika.

Na radnom stolu djeci je svakako potrebna jedna stolna lampica, dok male, sitne lampice osim osvjetljenja za šator, mogu poslužiti i za osvjetljenje iznad kreveta umjesto noćne lampice.

Rasvjeta u dječjoj sobi mora biti dovoljno jaka za učenje i igru, a s druge strane intimna i blaga za spavanje, posebno kod djece koja se plaše mraka. Ako je rasvjeta u dječjoj sobi zabavna, i dječja soba će tada bolje izgledati.

Bez šarenih detalja, zanimljive dječje posteljine i šarenih zavjesa soba će izgledati tužno i prazno, a i ne zaboravimo na igračke koje bi trebale biti organizirane tako da ih djeca mogu lako sama vratiti na mjesto.

Općenito stručnjaci savjetuju da u proces uređivanja i organizacije sobe uključite djecu. Tako će više zavoljeti sobu, doživljavati je baš kao svoju i željeti da češće bude lijepa i uredna.

Da smo mi klinci, mi bi sigurno odabrali naše sobe Spot ili Nest.

Riječ je o dizajnerskim komadima osmišljenima kao izvor stalnog nadahnuća i kreativne igre.

Mobilnost i dinamičnost oblika podsjeća na djetinjstvo i igru i dječje igralište, a namještaj je uz to i funkcionalan. Pametna rješenja poput prostora ispod kreveta služe kako bi klinci mogli lako organizirati svoje stvari i istovremeno im biti na dohvat ruke.

Fotografije: Perfecta Dreams, Pinterest

Pripremila: Boba Blašković

UPOZNAJTE NAŠE DJEČJE SOBE