KOŠARICA (0)
FAVORITI
HR
  • HR
  • EN

Zašto se javlja neutaživa žeđ prije spavanja?

Zašto se javlja neutaživa žeđ prije spavanja?

Datum objave: 2019-11-13 13:44:23 +0100

Legli ste u krevet, udobno se smjestili i zatvorili oči. Sve je bilo spremno za još jedan odlazak u zemlju sna kada se javila ona - potreba za čašom vode. Pokušali ste je ignorirati i okrenuti se na drugu stranu, no žeđ je nadjačala umor.  

Je li vam se to ikad dogodilo?

Mnogi dan zaključe biljnim čajem ili čašom toplog mlijeka, to je navika koju steknu još u djetinjstvu. Drugi na spavanje sa sobom vuku bočicu vode, ma gdje god spavali. Tvrde da su žedni tijekom noći.

Je li žeđ tijekom spavanja stvarna biološka potreba ili se radi samo o navici?

Žeđ, prvi alarm za dehidraciju

Istraživanje zaključuje kako je bez obzira da li ste žedni ili ne, potrebno popiti čašu vode prije spavanja.

Istraživanje Instituta McGill koje je nedavno objavljeno u časopisu Nature odgovara na zadano pitanje: naši biološki satovi mogu biti odgovorni za pokretanje želje za bilo kakvom tekućinom prije spavanja.  

Naime, žeđ počinjemo osjećati kada je količina tekućine u tijelu niža od potrebne.

Naš organizam aktivira žeđ kada smo u opasnosti od dehidracije te nam daje do znanja kako nešto moramo poduzeti.

U časopisu Nature nisu promatrali ljude kako piju vodu cijeli dan već, pogađate, stare dobre štakore. Zanimljivo, i te laboratorijske životinje prije polaska na spavanje piju više vode dok tijekom dana piju samo kada su žedni.  

Kako bi saznali što će se dogoditi istraživači Claire i Gizowski, odlučili su štakorima  ograničiti dostupnost vode neposredno prije spavanja.

Otkrili su da štakori s nedostatkom vode pokazuju jasne znakove dehidracije do kraja razdoblja spavanja što znači da su štakori instinktivno pili veću količinu vode prije polaska na spavanje kako bi si osigurali hidrataciju tijela tijekom dugih sati mirnog sna.

Pa to ima smisla!

To je baš kao nošenje bočice vode na spavanje. A zašto? Zato jer nam tijekom sna treba tekućine jer i kada spavamo nastavljamo probavljati hranu i obnavljati potrošno tkivo. Svi smo mi sisavci i tijelo nam radi na prilično sličan način :)

Mozak, spavanje i žeđ: sve je povezano

Znanstvenici iz McGilla, kada su shvatili da su štakori žedni prije spavanja, odlučili su i provjeriti kako su pojedini dijelovi mozga povezani sa žeđi i spavanjem.  

Uz pomoću laserskog svijetla za manipulaciju neurona u mozgu štakora, potvrdili su kako postoji komunikacija između centra spavavanja i centra za žeđ.

Trebam li ja piti vodu prije spavanja?

Ok, sad znamo kako je žeđ koja se javlja prije spavanja biološka potreba, a ne stvar navike.

Čaša vode prije spavanja dobra je stvar za svakog čovjeka, bez obzira je li žedan ili nije.

Ta čaša osigurat će vam dovoljno vode tijekom sna i bolje ćete spavati.

Zato prije polaska na spavanje sjetite se popiti barem čašu vode bez obzira jeste li žedni ili ne, no ona će vam osigurati odgovarajuću hidrataciju tijekom faze spavanja,a na kraju rezultira bolje spavanje i cjelokupno bolje zdravlje.

Sviđa vam se tekst?

Prosurfaj kroz naš blog